Maandag - Vrijdag08:00-17:00Bel ons+31 33 461 68 86

Is jouw leven in balans?

4 juli 2024 0
eenzaamheid.jpg

In onze hedendaagse samenleving word je vaak geleerd om veel ballen in de lucht te houden, alles onder controle te houden, en niet kwetsbaar te zijn. Dit gevoel wordt vaak versterkt door je opvoeding, de mate waarin je (niet) gehecht bent.

Dit constante streven naar perfectie en onfeilbaarheid zorgt voor een enorme druk op jouw sympathisch zenuwstelsel, wat kan leiden tot overbelasting en uiteindelijk tot ernstige lichamelijke klachten.

De impact van werkdruk op jouw sympathisch zenuwstelsel

De werkdruk en de voortdurende eisen van jouw dagelijkse routines houden je sympathisch zenuwstelsel in een constante staat van alertheid. Dit zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor jouw “vecht-of-vlucht” reactie, wordt overprikkeld en kan niet meer adequaat reageren op stress. Hierdoor voelt het alsof je zenuwstelsel elk moment aangevallen gaat worden. Je huid staat op spanning, aanrakingen zijn heftig, en je voelt een druk in je keel en op je borst. Een knoop in je maag. Dit leidt tot een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, en een constante staat van spanning in jouw lichaam. De gevolgen hiervan zijn talrijk: van chronische vermoeidheid en slapeloosheid tot hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, en zelfs hart- en vaatziekten.

De onuitgesproken regels van onze maatschappij

Onze maatschappij legt onuitgesproken regels op die je dwingen om jouw kwetsbaarheden te verbergen en door te gaan, ongeacht de kosten voor jouw gezondheid. Deze regels zorgen ervoor dat je in een continue staat van alertheid leeft, altijd klaar om de volgende uitdaging aan te gaan, zonder ooit echt tot rust te komen. Dit creëert een tijdbom in jouw systeem, die vaak pas opgeruimd wordt als de explosie al heeft plaatsgevonden.

De gevolgen van verlies van controle

Het verlies van controle is een symptoom met grote impact. Het geeft niet alleen druk op je persoonlijke relaties, maar leidt ook tot een onbestemd, leeg en gehaast gevoel dat jouw dagelijkse functioneren beïnvloedt. Uiteindelijk kan dit leiden tot langdurige uitval op het werk, wat niet alleen jouw carrière maar ook jouw mentale en fysieke gezondheid ernstig kan schaden.

De rol van verlies- en rouwtherapie

In een maatschappij waar het taboe op verlies van controle zo sterk aanwezig is, lijkt het misschien ongebruikelijk om een verlies- en rouwtherapeut in te schakelen. Toch is dit precies waar deze vorm van therapie thuishoort. Verlies- en rouwtherapeuten zoeken niet naar oplossingen of cognitieve hulpmiddelen om het probleem om te denken of positief te benaderen. In plaats daarvan durven zij het probleem recht in de ogen te kijken, te ontdekken waar de wortel van jouw angst ligt, en hoe lichaamswerk jouw zenuwstelsel weer tot rust kan brengen.

De aanpak: erkennen van je angst

De eerste stap naar herstel is erkennen dat je meer waard bent dan het in stand houden van dit taboe (ik moet dit allemaal aankunnen). Door kwetsbaar te durven (kwetsbaar te) zijn en professionele hulp te zoeken, kun je beginnen met het opruimen van de emotionele en fysieke belemmeringen die deze constante staat van alertheid heeft veroorzaakt. Stel je voor dat je weer rustig kunt ademen, aanrakingen als prettig kunt ervaren, en zonder die constante druk in je keel en op je borst kunt leven.

Dat het je lukt om een dag af te schakelen zonder een voortdurend stemmetje dat zegt “ik moet nuttig zijn” of “wat zullen anderen wel niet denken?”
Hiervoor hoef je geen koorts te hebben of een andere aandoening te hebben als excuus om een dag uit te staan om op te laden. Je wordt er een fijner mens van voor jezelf en voor anderen.

Een intakegesprek met een verlies- en rouwtherapeut kan de eerste stap zijn naar een leven waarin je weer in balans kunt zijn, je minder perfect mag zijn, en door te leren omgaan met de onvolkomenheden en uitdagingen van het leven. Plan nu een intakegesprek in en ontdek hoe je jouw zenuwstelsel weer tot rust kunt brengen en een gezonder, evenwichtiger leven kunt leiden. Want jij bent meer waard dan het in stand houden van dit maatschappelijke taboe.

Gun jij jezelf een eerste intakegesprek? jiska@rouwzorg.nl

Wil je zelf vaardig worden in het begeleiden van anderen in omgaan met verlies en rouw? Dan is onze 7 daagse geaccrediteerde training een reis voor jou!

Je leert je eigen verliesvraagstukken aan te kijken en te helen en je wordt vaardig in het helpen van anderen: zakelijk én privé!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *




KvK nummer: 32149211
Btw-identificatienummer: NL820582268B01
IBAN rekeningnummer: NL24RABO0106442767
BIC: RABONL2U



ONZE SOCIALS


Facebook

@steunbijverlies


Instagram

#rouwzorg



CONTACT


033 461 68 86


Wilt u meer informatie over onze Training RouwZorg of Rouw- en Verliesbegeleiding, neem dan gerust contact met ons op.


© 2023 HUN. All right reserved Design by www.hun.nl webdevelopment