Maandag - Vrijdag08:00-17:00Bel ons+31 33 461 68 86

Rouw tips voor de feestdagen

Rouw tips voor de feestdagen

5 december 2024 0
2.png

5 december 2024

‘Hoor wie klopt daar kinderen”… Ja nou zeg dat, Rouw, AUW, ook die klopt weer aan!

Het ‘’heerlijk’’ avondje is gekomen, maar niet voor iedereen. Wat betekenen de feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst voor de grote verliezen bij kinderen, de lege plekken in families? Ja helaas, ook rouw klopt dan weer heel hard aan!

Hoe kun je het verlies van een dierbare ‘verweven’ in deze tijd van het jaar?

Hoe ga je dan met kinderen om met grote verliezen tijdens Sinterklaas en Kerst?

De feestdagen zijn voor veel mensen een tijd van gezelligheid, cadeautjes en samenzijn, maar voor sommige gezinnen kunnen deze dagen zwaar en pijnlijk zijn. Vooral voor kinderen die te maken hebben met verlies — of dat nu de scheiding van ouders is, het overlijden van een ouder, broertje, zusje of grootouders — kunnen de feestdagen extra confronterend zijn. Hoe verwerk je rouw en verlies op dagen die in het teken staan van samen zijn en vieren? Hoe kun je als gezin omgaan met de leegte die wordt veroorzaakt door dierbaren die er niet meer zijn?

Sinterklaas, kerst en eindejaar kunnen herinneringen oproepen aan degene die je mist, wat het rouwen extra intens maakt. Hoe kun je het verlies van een dierbare ‘verweven’ in deze tijd van het jaar, zodat je er op een liefdevolle manier mee om kunt gaan? Wij delen enkele waardevolle tips voor kinderen met grote verliezen, om het verlies niet alleen te verwerken, maar ook een plek te geven in de tradities van de feestdagen.

Hoe kun je jouw dierbaren VERWEVEN in de feestdagen? We geven je hier wat tips voor jou en je kinderen;

  1. HERINNER door oude herinneringen op te halen

Herinneringen zijn een krachtig middel om je verlies te verwerken. Laat kinderen samen oude foto’s bekijken en herinneringen ophalen. Dit kan een waardevol moment zijn om te reflecteren op de tijd die je met je dierbare hebt doorgebracht. Maak er bijvoorbeeld een spel van, zoals het Vertellis spel, waarbij je elkaar vragen stelt over het afgelopen jaar. Dit geeft ruimte om samen te praten over wat je dierbare voor jou betekende en hoe hij of zij nog steeds een deel van je leven is.

  1. VERWARM met dierbare herinneringen

Een bijzondere manier om je verlies te eren, is door de naam van je dierbare op een speelse manier in de feestdagen te verwerken. Bijvoorbeeld, leg de naam van de overleden ouder of geliefde in chocoladeletters op de tafel en drink samen warme chocomel. Dit zorgt voor een moment van rust en verbinding, terwijl je stil staat bij je verlies en tegelijkertijd warme herinneringen creëert.

  1. KOOK met herinnering

Eten heeft vaak een sterke emotionele lading, vooral als het gaat om het favoriete gerecht van een dierbare. Dit kan een mooie manier zijn om de band met de verloren persoon te behouden. Kook samen met je kinderen het favoriete gerecht van je dierbare of maak iets dat hij of zij altijd klaarmaakte tijdens de feestdagen. Het eten van dit gerecht kan je helpen om de herinneringen te koesteren en het verlies een plaats te geven.

  1. DICHT rijmen maken voor je Dierbare

Een andere manier is door je gevoelens op papier te zetten. Maak een mooi gedicht waarin je de naam van je dierbare noemt. Lees dit gedicht hardop voor om je liefde en verlies te eren. Dit kan helpen om het verdriet een plek te geven en tegelijkertijd een moment van verbondenheid en liefde te creëren. Voor kinderen kan dit ook een manier zijn om hun emoties op een creatieve en toegankelijke manier te uiten.

  1. OMARM je verlies

Het is belangrijk om ruimte te maken om te praten over je verlies, vooral tijdens de feestdagen. Geef kinderen de ruimte om hun gevoelens te uiten en stel vragen over hun emoties. Praat over de dierbare die er niet meer is, en laat de kinderen weten dat het oké is om verdrietig te zijn. Dit geeft zowel ouders als kinderen de kans om hun verlies een plek te geven zonder dat het weggedrukt of genegeerd wordt. Zorg ervoor dat er altijd ruimte is voor die gesprekken.

  1. KNUFFEL met liefde

Feestdagen kunnen ook een tijd zijn waarin kinderen extra behoefte hebben aan warmte en veiligheid. Geef je kinderen extra knuffels en liefde, vooral als ze zich verdrietig of eenzaam voelen. Deze fysieke en emotionele veiligheid kan hen helpen omgaan met het verlies en tegelijkertijd laten zien dat je er voor ze bent, zelfs als de feestdagen anders zijn dan voorheen.

Het verwerken van verlies is nooit eenvoudig, maar het kan mogelijk worden gemaakt door het verlies een plek te geven in de vieringen van de feestdagen. Door momenten van herinnering, liefde en verbinding toe te voegen, kunnen de feestdagen ondanks alles een tijd van genezing en nieuwe tradities worden. Het verlies blijft natuurlijk, maar door er op een respectvolle en liefdevolle manier mee om te gaan, kun je het een plekje geven binnen je leven en binnen je gezin.Door bovenstaande tips toe te passen, kunnen kinderen en gezinnen die een dierbare hebben verloren, de feestdagen met meer rust en verbondenheid doorbrengen. Rouw hoeft niet volledig te worden uitgesloten van deze dagen, maar kan juist een integrerend deel worden van het samen zijn en het vinden van nieuwe manieren om liefde te uiten

De training RouwZorg start op 17 februari 2025

De training is breed inzetbaar en richt zich op (mantel)zorgverleners, coaches (op het gebied van vitaliteit, loopbaan en leiderschap), (HR-)managers, uitvaartzorgverleners, praktijkondersteuners, GGZ-professionals en psychologen. Voor ieder die in zijn of haar werk met verlies en rouw te maken krijgt, biedt deze training waardevolle inzichten en handvatten. Meld je aan!

Op 8 januari 2025 organiseren wij een open middag in Amersfoort. Dit is dé kans om te ontdekken hoe ook jij binnen jouw vakgebied tot betekenis kunt zijn en anderen kunt begeleiden bij verlies en rouw.  Sta jezelf toe om niet alleen een ander te helpen, maar ook zelf te groeien.
https://www.rouwzorg.nl/open-middag/

Liever een 1 op 1 contact om te ontdekken hoe jouw werkgever bij kan dragen in deze training? Dat kan! Mail naar jiska@rouwzorg.nl


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *




KvK nummer: 32149211
Btw-identificatienummer: NL820582268B01
IBAN rekeningnummer: NL24RABO0106442767
BIC: RABONL2U



ONZE SOCIALS


Facebook

@steunbijverlies


Instagram

#rouwzorg



CONTACT


033 461 68 86


Wilt u meer informatie over onze Training RouwZorg of Rouw- en Verliesbegeleiding, neem dan gerust contact met ons op.


© 2023 HUN. All right reserved Design by www.hun.nl webdevelopment