De training heeft mij geraakt in mijn eigen verlies en brengt mijn eigen verlies tot betekenis. Ik heb geleerd dat het contact met mijn eigen verlies de basis vormt.
Voorafgaand aan de bemoediging, is troost. Voor mij was het een openbaring, want troost vraagt om te luisteren zonder oordeel of zonder advies.
Docent en Rouw- en Verliesbegeleider, Klaas-Jan Rodenburg
“Verlies vormt je en geeft je een nieuwe identiteit.”
Heb je elders een training doorlopen en wil je toch in het verwijsbestand, zodat hulpzoekende je kunnen vinden? Er zijn verschillende vormen van ‘hulp’: rouwtherapeuten, professionele rouwbegeleiders en vrijwillige rouwzorgers. Met dit uniek verwijsbestand kunnen hulpzoekende in heel Nederland rouwbegeleiders en/of professionals vinden in hun eigen omgeving op postcode en afstand!
Het verwijsbestand is bereikbaar op de pagina Rouw- en Verliesbegeleiding en op de veelbezochte website www.steunbijverlies.nl
Probeer het unieke verwijsbestand uit en ontdek de simpelheid. Wil je ook een opname in ons verwijsbestand, klik dan op het linker kolom.
Je gaat je eigen rouwproces beter begrijpen, een proces dat van invloed is op het contact met de rouwenden. Maar ook ga je leren hoe lichamelijke reacties, emoties en cognities met elkaar samenhangen. We laten je kennismaken met de verschillende rouwstijlen (copingstijlen), de relatie tussen hechting- en rouwstijl, het effect van vroegkinderlijke ontwikkeling op rouw, de invloed van vorige generaties op rouw (Contextuele benadering), de zin- en betekenisgeving van rouw, het effect van rouw op veerkracht en wat we verstaan onder complexe rouw.
Training RouwZorg biedt handvatten voor professionals en vrijwilligers in het begeleiden van nabestaanden, mantelzorgers of andere verliesdragers.
De training biedt een compleet programma waarmee RouwZorgers (vrijwilligers en beroepskrachten uit de sectoren welzijn, gezondheidszorg, pastoraal werk, onderwijs, uitvaartbegeleiding, justitie en politie ea.) die soms dagelijks geconfronteerd worden met rouwenden, hun kennis en vaardigheden kunnen vergroten om rouwenden steun te bieden die ze nodig hebben.
De training RouwZorg is ontwikkeld op basis van de training Nabijblijven (samenwerkingsproject met het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn en de Universiteit van Utrecht) en de geaccrediteerde Post-Hbo opleiding Rouw en verliesbegeleider van het LSV.
De hulpzoekenden, met wie wij dagelijks contact hebben, verwijzen wij graag door voor professionele hulp waar wij hen niet verder kunnen helpen. Ben je werkzaam in het veld van rouw en verlies, heb je een LSV certificaat en ben je nog niet opgenomen in ons verwijsbestand?
Laat jouw kwaliteiten niet verloren gaan en meld je aan voor opname in ons verwijsbestand. We nemen graag vrijblijvend contact met je op voor opname in het verwijsbestand:
De werkvorm ‘verlieslijn’ helpt cliënten hun levensverhaal visueel en symbolisch te verkennen, waardoor ze beter inzicht krijgen in hun emoties en ervaringen. Door middel van linten, stenen, bloemen en andere attributen creëren cliënten een tastbare representatie van hun leven, inclusief belangrijke gebeurtenissen, verliezen en vreugdevolle momenten.
De cliënt kiest een lint dat symbool staat voor zijn leven en legt dit in een vorm die zijn levenspad weerspiegelt. Vervolgens selecteert de cliënt stenen die staan voor verliezen in zijn leven en plaatst deze op de bijbehorende plekken op de verlieslijn. Daarna kiest hij bloemen die vreugdevolle momenten representeren en plaatst deze ook op de verlieslijn.
De cliënt deelt zijn verhaal, waarbij hij wordt aangemoedigd door ‘wat’ en ‘hoe’ vragen. Dit helpt om diepere inzichten en gevoelens naar boven te brengen.
Aanvullende symbolen zoals hartjes en sterren kunnen worden toegevoegd om verdere betekenis te geven aan specifieke momenten.
De cliënt reflecteert op de huidige situatie en de belangrijkste gevoelens en personen die daarbij betrokken zijn. Hij kiest intuïtief Playmobil-poppetjes die staan voor belangrijke personen in zijn leven en plaatst deze op de verlieslijn. Door dialoog tussen de poppetjes worden gevoelens en onuitgesproken woorden verkend, wat kan leiden tot inzicht en heling.
De cliënt onderzoekt wat nodig is om relaties te helen, vaak met behulp van een symbolisch toverdoosje. De verlieslijn helpt cliënten om hun emoties te ordenen en verwerken, wat bijdraagt aan persoonlijke groei en heling. Deze visuele en interactieve benadering maakt het mogelijk om op een dieper niveau te reflecteren en betekenis te geven aan levenservaringen.
Deze werkvorm is uniek en werkt heel effectief in het begeleiden van cliënten in verlies en rouw. Deze werkvorm staat centraal bij Rouwzorg.
Locatie | Amersfoort |
Groepsgrootte | Minimaal 6 en maximaal 16 studenten |
Leveringsvoorwaarden | Klik hier voor onze voorwaarden |
Studiekosten | € 1.850,- inclusief koffie, thee en lesmateriaal; exclusief boeken en lunch. Geschatte kosten boeken: €40,- . Voor aanvang van de training adviseren wij de boeken “ze zeggen dat het overgaat” (Johan Maes) en “helpen bij verlies en verdriet (Manu Keirse) gelezen te hebben.Deze boeken zijn online via meerdere aanbieders te vinden. |
Certificaat | Om in aanmerking te komen voor het LSV Rouwzorg certificaat geldt een aanwezigheidseis van 80%. Dit certificaat biedt de mogelijkheid tot inschrijving in het verwijsbestand van de Landelijk Steunpunt Verlies.
Training is geaccrediteerd voor nascholing door verschillende psychosociale beroepsgroepen, verpleegkundigen en Praktijkondersteuners huisartsen. |
Op de website www.steunbijverlies.nl lees je hier meer over.
KvK nummer: 32149211
Btw-identificatienummer: NL820582268B01
IBAN rekeningnummer: NL24RABO0106442767
BIC: RABONL2U
@steunbijverlies
#rouwzorg
Wilt u meer informatie over onze Training RouwZorg of Rouw- en Verliesbegeleiding, neem dan gerust contact met ons op.